Systemische team analyse
met behulp van een teamsurvey *
Doel
Het team inzicht geven in het waarom dingen gaan zoals ze gaan. Met dat inzicht handvatten en opties bieden hoe deze soms hardnekkige patronen het hoofd te kunnen te bieden. Zodat hulpverleners binnen stevig gevestigde kaders en patronen zich als persoon en als team vrij en zeker voelen; plezier houden in dat wat je hulpverlenershart sneller doet kloppen en waarom je in essentie voor de organisatie werkt en daarmee een opbouwende bijdrage leveren aan het veranderende geheel
Belangrijk om te weten
Ik kijk naar het team als geheel; de antwoorden op de teamsurvey zijn anoniem. Er wordt niet naar individuele personen gekeken. Wel wordt naar verschillende invloeden van systemen gekeken en hoe het team zich t.o.v. die systemen zou kunnen positioneren en wat daarvoor nodig is. Daarnaast is er kennis hoe een team als geheel systemisch gezien het beste functioneert, vanuit deze kennis worden er aanbevelingen gegeven hoe het team het onbenutte potentieel zou kunnen gaan ontsluiten.
Deze tool kan ingezet worden door een leidinggevende of door een teamcoach als een onderdeel van een proces om samen inzichten te verkrijgen van informatie uit het gehele team, waarin elke stem gelijkwaardig meeweegt.
Voor wie?
Teams of samenwerkinsverbanden binnen de zorg o.a.: jeugdzorg, gezinsbegeleiding, thuiszorg, maatschappelijk werk, (psychiatrische) ziekenhuizen, psychologen- en huisartsen collectieven/praktijken, zorgteams binnen het onderwijs, WMO consulenten, POH-GGZ , maatschappen, woonvormen e.a.
Wat levert het op?
-
In korte tijd 3-4 weken een scherpe systemische analyse zonder poespas
-
Dat wat niet zichtbaar is in de dagelijkse gang van zaken, maar wel veel invloed heeft, zichtbaar maken en verbinden met de dagelijkse praktijk.
-
Een eerste stap en volgende stappen die gezet zouden kunnen worden helder te krijgen binnen het kader van de intenties en mogelijkheden van het team en de organisatie.
-
Een diagnose van wat er voor het team als geheel nodig is om (nog) beter te functioneren
-
Aanbevelingen over hoe, dat wat nodig is, te kunnen ontsluiten
-
Dat het geheel meer wordt dan de som der delen (1+1=3)
Investering en praktische zaken
-
Allereerst is er een verkennend gesprek over of en hoe de tool door mij binnen een proces/traject ingezet kan worden.
-
Als er een ja van beide partijen is, is het fijn een kennismakingsgesprek te hebben met het team om uitleg te geven over de teamsurvey, dit kan binnen een bestaand overleg en hoeft niet veel tijd te kosten.
-
Binnen de vooraf afgesproken (kort op elkaar volgende) termijnen krijgen alle leden van het team de vragenlijst per mail toegestuurd en kunnen ze anoniem en online de vragen invullen, ieder lid van het team ook de leidinggevende.
-
Er zal een herinneringsmail gestuurd worden voor de sluitingsdatum van het invullen
-
Na de sluitingsdatum kijk ik naar de verzamelde gegevens, die voor mij zichtbaar zijn in grafieken, plaatjes en energie meters van het team als geheel. Daar waar behoefte is kunnen teamleden bij verschillende onderdelen zelf schrijvend toevoegingen doen die niet binnen de intuïtieve metingen passen.
-
Als alle gegevens verzameld zijn, wordt in de vooraf afgesproken bijeenkomst een terugkoppeling gedaan door mij in het team. Deze terugkoppeling zal bestaan uit een diagnose en een aanbeveling voor het team als geheel.
-
Iedereen zal de diagnose en aanbevelingen voor het eerst horen tijdens die terugkoppeling. Daarna is het aan het team welke eerst volgende stap gezet kan/wil worden
-
Investering €1500, - (Een team groter dan 10 personen €50, - pp extra)
* Teamsurvey is een tool ontwikkeld door Dees van de Hoef en Jan Jacob Stam